Recept Jordärtskocka
Detta åt vi till middag idag, riktigt gott och ge de en chans även om du har svårt för jordärtskocka!
Antal portioner 4
Ingredienser:
Jortärtskockssoppa:
0,5 kg jordärtskockor
2st palsternackor
2st scharlottenlökar
6 skalade vitlöksklyftor
olja och smör till stekning
7dl vatten
3dl creme fraiche
1tsk finsalt
Krutonger:
4 skivor ljust bröd (vi hade grovt, blev hur bra som helst)
1msk olja
salt & peppar
Dill-honungsolja
1dl olivolja
saft och zest från 1 citron
2msk honung
Utförande:
Sätt ugnen på 225 grader & sätt en kastrull på spisen
- Grovhacka vitlök och scharlottenlök, häll i olja och smör i kastrullen och bryn löken gyllenbrun
- Skär jordärtskockor & palsternackorna i centimeterstora bitar
- Häll upp 7dl vatten i kastrullen och koka upp,lägg i jordärtskockorna och palsternackorna, lägg på lock.
- Under tiden det sjuder tills de är mjukt gör du dilloljan och krutongerna.
- Skär av kanterna på brödet och skär i tärningar. Lägg upp på plåt och ringla över olja, sätt in i ugnen i ca 7 min men håll ett öga på de så de inte bränns vid.
- Blanda ihop alla ingredienserna till dilloljan i ett glas, salta och peppra.
- När soppan sjudit klart lägg i creme fraichen och mixa de slätt, antingen i en vanlig mixer eller stavmixer. Smaksätt med salt och peppar.
- Servera i skålar, toppa med dilloljan och krutongerna.
Smaklig måltid !
Kommentarer från er söta läsare.
Trackback